SEO – guide och sammanfattning till sökmotoroptimering

När du skapar eller driver en webbplats, är målet att nå ut till potentiella kunder och synas på Google. För att lyckas med detta används SEO, en förkortning för Sökmotoroptimering. Men vad innebär egentligen SEO och hur kan du få din webbplats högst upp i sökresultaten? Detta är vad jag kommer hjälpa dig att svara på i den här artikeln.

Vad är SEO?

Sökmotoroptimering syftar till att maximera din webbplats synlighet och ranking på sökmotorer som framförallt Google och Bing. Gör du det rätt så leder det till ökad trafik och fler potentiella kunder på din webbplats.

SEO, är en central del av ert företags marknadsförong och närvaro online. Det är olika strategier som syftar till att öka synligheten för en webbplats på sökmotorernas resultatlistor. SEO är en flerdimensionell process som involverar flera taktiker för att öka en sites synlighet och räckvidd på nätet.

Betydelsen av SEO

SEO har blivit avgörande i dagens digitala landskap. Med miljontals webbplatser som tävlar om samma uppmärksamhet, är det viktigt att sticka ut. En högre placering i sökmotorernas resultat innebär mer exponering för din site. Det här kan i sin tur öka trafiken och därmed ökade möjligheter till konverteringar eller försäljning.

Hur fungerar SEO?

SEO fungerar genom att sökmotorer, som Google eller Bing, använder olika algoritmer för att bedöma och rangordna site. Detta baserar dem på ett antal faktorer, och dessa inkluderar bland annat:

 • Nyckelord: Användningen av relevanta sökord på webbplatsen.
 • Kvaliteten på innehållet: Engagerande, relevant och informativt innehåll som tilltalar besökare.
 • Webbplatsens struktur och användarupplevelse: Enkel navigering, snabb laddningstid och mobilvänlighet.
 • Länkar: Kvaliteten och mängden av länkar till och från andra webbplatser, som påverkar webbplatsens auktoritet.

Du hittar mer information om hur SEO fungerar längre ner i den här artikeln.

Typer av SEO

 • On-page SEO: Optimering av innehåll och struktur direkt på webbplatsen. Detta inkluderar användning av nyckelord, meta-beskrivningar, rubriker, och URL-strukturer. Läs mer här om on-page SEO.
 • Off-page SEO: Åtgärder som vidtas utanför webbplatsen för att förbättra dess ranking, som att skaffa kvalitetslänkar från andra webbplatser och aktiviteter på sociala medier. Läs mer här om off-page SEO.

Fördelar med en effektiv SEO-strategi

 • Ökad synlighet: Högre placering på sökmotorernas resultatlistor betyder mer synlighet och fler besökare.
 • Högre trafik: Ökad exponering leder till ökad trafik till webbplatsen.
 • Bättre användarupplevelse: Optimering för SEO innebär ofta en förbättrad användarupplevelse.
 • Konverteringar och försäljning: Genom att attrahera rätt publik kan SEO öka chansen för konverteringar och ökad försäljning.

Sammanfattning om vad SEO är

SEO är en nödvändig komponent för alla webbplatsers framgång online. Genom att implementera en effektiv SEO strategi kan webbplatser förbättra sin synlighet, locka fler besökare och öka sina chanser till konverteringar. Med ständiga förändringar och uppdateringar i sökmotorernas algoritmer är det viktigt att fortsätta anpassa och optimera för att bibehålla och förbättra webbplatsens ranking och synlighet online.

SEO är avgörande för att locka trafik till din webbplats. Ju högre din ranking i sökresultaten är, desto större chans att locka besökare och potentiella kunder. Det gäller även för fysiska butiker, där exponeringen på nätet kan översättas till ökad försäljning i din butik.

Varför SEO är oerhört viktigt för din webbplats

I dag har SEO blivit en grundläggande och strategisk komponent för framgångsrik närvaro online. Att förstå och implementera en effektiv SEO är inte längre en valmöjlighet för webbplatsägare utan en nödvändighet. Här ska jag försöka förklara varför SEO är så oerhört viktigt och vilka fördelar det kan erbjuda.

SEO, eller sökmotoroptimering, är viktigt eftersom det hjälper till att förbättra din webbplats synlighet och rankning på sökmotorernas resultatssidor. Genom att optimera innehåll och använda relevanta nyckelord kan man locka mer organisk trafik till din webbplats. Detta ökar chansen att nå ut till rätt målgrupp, ökar webbplatsens trovärdighet och kan leda till fler potentiella kunder eller besökare.

Med en stark SEO-strategi kan företag och webbplatser öka sin synlighet online och därigenom förbättra sina affärsmöjligheter.

Ökad synlighet och trafik

En av de primära anledningarna till att SEO är viktigt är att det hjälper din webbplats att synas för din målgrupp. När din webbplats rankas högt på sökmotorernas resultatlistor blir den mer synlig för potentiella besökare. Detta resulterar i ökad trafik till din webbplats, vilket öppnar dörrar för fler konverteringsmöjligheter.

Ökad auktoritet och kvalitet

Genom att tillämpa effektiv SEO kan du inte bara ranka högre på sökmotorer utan också förbättra din webbplatsens trovärdighet och auktoritet. När sökmotorer som Google ser att din webbplats tillhandahåller relevant och kvalitativt innehåll, belönar de den med högre rankingar. Detta stärker inte bara din webbsidas trovärdighet utan bygger också förtroende hos dina besökare.

Optimerad användarupplevelse

SEO handlar inte bara om att optimera för sökmotorer utan även för att förbättra användarupplevelsen. Genom att implementera bästa praxis, som att optimera laddningstider, mobilanpassning och användarvänlighet, skapar du en mer tilltalande webbplats för besökare.

En förbättrad användarupplevelse leder ofta till ökad tid spenderad på webbplatsen och minskad avvisningsfrekvens, vilket är positivt för både användarna och sökmotorernas bedömning av din webbplats.

Konkurrensfördelar

I en konkurrensutsatt digital miljö är SEO en av de mest effektiva sätten att skilja sig från konkurrenterna. Genom att ha en stark och optimerad närvaro online kan du sticka ut och attrahera fler besökare. Att ligga i framkant när det gäller SEO-taktiker kan ge dig en betydande fördel gentemot konkurrenterna.

Hållbar långsiktig investering – ROI

En av de mest betydande fördelarna med SEO är dess långsiktiga lönsamhet. Även om det kan ta tid att se resultat av SEO-ansträngningar är dess fördelar långvariga. När din webbplats väl etablerat sig med höga rankingar tenderar den att behålla dem under en längre tid, vilket resulterar i långsiktiga fördelar och konsekvent trafik till din webbplats.

Högre potential för konverteringar

En välstrukturerad SEO strategi fokuserar inte bara på att öka trafiken utan också på att få rätt typ av trafik – målgruppen som faktiskt är intresserad av vad din webbplats erbjuder. Detta innebär att besökare som når din webbplats via relevanta sökningar är mer benägna att konvertera till kunder eller utföra önskade handlingar.

Avslutande Tankar om varför SEO är viktigt

Sammanfattningsvis är SEO en ovärderlig komponent för varje webbplatsägare och marknadsförare som strävar efter framgång online. Genom att förstå och implementera effektiva SEO-strategier kan du öka din webbplats synlighet, förbättra din auktoritet och erbjuda en förstklassig användarupplevelse. Att ignorera betydelsen av SEO kan innebära att du förlorar potentiella besökare och intäkter till dina konkurrenter som investerar i denna viktiga aspekt av digital marknadsföring.

Andra fördelar med SEO:

 • Ökad räckvidd till en bredare publik än offline marknadsföring.
 • Mer trafik till din webbplats genom bättre synlighet.
 • Ökad försäljning om du syns för relevanta sökningar.
 • Förbättrad trovärdighet genom relevant och pålitligt innehåll.
 • Långsiktiga fördelar av en investering i SEO.
 • Djupare insikter i besökares beteende och intressen.

Låt oss prata om hur jag kan hjälpa er med SEO.

Boka ett icke-bindande samtal där vi snackar lite om var ni skulle vilja vara med er marknadsföring och hur vi tillsammans kan nå dit.

SEO - få hjälp med er sökmotoroptimering

Hur fungerar SEO?

SEO, eller Sökmotoroptimering, är ryggraden i en effektiv digital närvaro. Att förstå hur SEO fungerar är avgörande för att lyfta din webbplats till högre höjder på sökmotorernas resultatlistor. Låt oss bryta ned och utforska hur denna komplexa men kraftfulla process egentligen fungerar.

Sökmotorns grunder

Sökmotorer som Google, Bing och Yahoo har avancerade algoritmer som ständigt söker igenom internet för att indexera och rangordna webbplatser baserat på relevans och användbarhet. Dessa algoritmer ändras kontinuerligt för att leverera de mest relevanta resultaten till användarna.

Teknisk SEO

En viktig del av SEO är den tekniska optimeringen av en webbplats. Det inkluderar optimering av webbplatsens struktur, användarvänliga URL:er, snabba laddningstider, SSL-certifikat och skapandet av en webbplatskarta. Detta gör det enklare för sökmotorer att indexera och förstå innehållet på webbplatsen.

Innehållets roll i SEO

Innehållet på en webbplats är av central betydelse för SEO. Det handlar om att producera relevant, engagerande och kvalitativt innehåll som tilltalar både användare och sökmotorer. Genom att använda sig av sökordsanalys kan man skapa innehåll som direkt svarar på användares sökningar.

Länkar och Auktoritet

Länkar är som rekommendationer på internet. Ju fler högkvalitativa och relevanta länkar en webbplats har från andra trovärdiga sidor, desto större auktoritet tilldelas den av sökmotorerna. Byggandet av dessa länkar, känd som länkbyggnad, är en viktig del av SEO.

On-page och Off-page SEO

On-page SEO involverar alla åtgärder som utförs direkt på webbplatsen för att förbättra dess synlighet. Detta inkluderar optimering av innehåll, metadata och struktur. Å andra sidan innebär off-page SEO alla aktiviteter utanför webbplatsen som påverkar dess rankingar, såsom länkbyggnad och sociala medier.

Kontinuerlig optimering och anpassning

SEO är ingen statisk process; det kräver kontinuerlig övervakning, analys och anpassning. Eftersom algoritmerna ständigt förändras måste SEO-strategin vara flexibel nog att anpassa sig till dessa förändringar för att bibehålla och förbättra webbplatsens ranking.

Mätbara resultat och analysverktyg

Det finns ett brett utbud av analysverktyg som hjälper till att mäta och utvärdera SEO-prestanda. Verktyg som Google Analytics och Search Console ger insikter om webbplatsens trafik, användarbeteende och prestanda på sökmotorer. Utöver dessa (som är de viktigaste som jag ser det) så har du även tillgång till en stor mängd tredjeparts-verktyg. Dessa kostar ofta en slant i månaden men ger dig bra och kompletterade information. Tänk dock på att dessa är tredjepartsverktyg och har begränsad tillgång till Googles databaser.

Några verktyg som jag gärna tipsar om är:

Vilket behov du har är det som styr vilklet verktyg du behöver använda dig av. Men som sagt, du kommer en bra bit på vägen med gratis verktygen från Google och något av de fyra verktygen jag har med i listan.

Avslutande tankar om hur SEO fungerar

Att förstå hur SEO fungerar är lite av en nyckel för att skapa en hållbar och framgångsrik närvaro online. Genom att kombinera teknisk optimering, högkvalitativt innehåll och strategiska länkinsatser kan en webbplats stiga i rankingar och attrahera den önskade trafiken. Att vara medveten om de ständiga förändringarna och använda sig av analytiska verktyg är avgörande för att upprätthålla och förbättra webbplatsens SEO-prestanda över tiden.

Jag vill också göra dig medveten om att ovan punkter är exempel på hur SEO kan fungera. Din site och era mål med er digitala marknadsföring är det som styr och också påverkar vad ni ska fokusera på.

On-page SEO

On-page SEO, även kallad on-site SEO, handlar om att optimera olika delar av en webbplats för att förbättra dess synlighet och rankning på sökmotorer. Denna typ av SEO fokuserar på faktorer som du enkelt kan ändra och styra över, på din webbplats.  Här listar jag några viktiga aspekter av Onpage SEO (utan rangordning):

Sökvänlig struktur och användarvänliga URL:er

En välstrukturerad webbplats med en tydlig hierarki och logisk struktur hjälper inte bara sökmotorer att förstå innehållet, utan gör det också lättare för besökare att navigera. Användarvänliga URL:er som är relaterade till innehållet bidrar till en bättre användarupplevelse och förbättrar också SEO.

Optimerad innehållsstrategi

Innehållet på webbplatsen är kärnan i On-Page SEO. Det handlar om att skapa unikt, relevant och värdefullt innehåll som tilltalar både användare och sökmotorer. Användning av relevanta sökord och fraser i titlar, rubriker, meta-beskrivningar och själva innehållet är avgörande.

Sökordsanalys och implementering

Att genomföra en noggrann sökordsanalys är nyckeln till att förstå vilka termer och fraser din målgrupp söker efter. Genom att använda dessa sökord strategiskt i innehållet kan du öka chansen att din webbplats rankas högt för dessa frågor.

Optimerad meta-information

Meta-titlar och meta-beskrivningar är de första intrycken en användare får av din webbplats i sökresultaten. Att skriva lockande och relevanta meta-informationer som innehåller dina målsökord kan öka klickfrekvensen och därmed förbättra din webbplatsens SEO.

Bilder och optimering av media

Att optimera bilder genom att använda relevanta filnamn, alt-texter och komprimeringstekniker förbättrar inte bara användarupplevelsen utan ger också möjlighet att dra nytta av bildsökresultat och öka webbplatsens synlighet.

Responsiv design och mobilanpassning

I dagens mobila värld är det avgörande att ha en responsiv webbdesign som fungerar smidigt på alla enheter. En mobilvänlig webbplats är inte bara viktig för användarupplevelsen utan prioriteras också av sökmotorer vid ranking.

Länkstruktur och internlänkar

En välgjord intern länkstruktur, där relevanta sidor länkar till varandra, skapar en bättre användarupplevelse och hjälper sökmotorer att förstå webbplatsens hierarki och innehållets betydelse.

Avslutande tankar om on-page SEO

On-Page SEO utgör en grundläggande del av en framgångsrik SEO-strategi. Genom att optimera webbplatsens struktur, innehåll och tekniska aspekter kan man förbättra dess synlighet på sökmotorer och locka riktad trafik. Att kontinuerligt övervaka och anpassa On-Page SEO-faktorer är avgörande för att upprätthålla och förbättra webbplatsens rankning över tid.

Off-page SEO

Off-Page SEO handlar om åtgärder som vidtas utanför din webbplats för att förbättra dess synlighet och trovärdighet på internet. Medan On-Page SEO fokuserar på att optimera din webbplats, innebär Off-Page SEO strategier som påverkar din webbplats rykte, auktoritet och relevans från externa källor.

Här listar jag några viktiga saker inom offpage SEO:

Länkar

Länkbyggande är en central del av din off-page SEO. Att skaffa högkvalitativa länkar från starka och relevanta webbplatser fungerar som en stark signal för din webbplats trovärdighet. Naturliga och organiska länkar bidrar avsevärt till att förbättra rankingen i sökresultat.

Signaler från sociala medier

Att interagera med din publik på sociala medier ökar inte bara varumärkets synlighet utan påverkar även Off-Page SEO. Delningar, likes, kommentarer och omnämnanden i olika sociala kanaler bidrar till din webbplats online-närvaro och varumärkesauktoritet.

Omnämnaden och citeringar

Att bli omnämnd eller citerad på andra ansedda webbplatser, även utan en direktlänk, ökar din webbplats trovärdighet. Omnämnanden i artiklar, forum, recensioner och branschrelaterade publikationer signalerar till sökmotorerna att ditt varumärke är relevant och pålitligt.

Gästbloggar

Genom att bidra med gästinlägg eller artiklar till starka/auktoritära siter inom din bransch kan du visa din expertis. Det här ger dig exponeringar och möjligheter till att få värdefulla länkar till din site. Att erbjuda insiktsfullt innehåll ger dig mervärde samtidigt som det gynnar din Off-Page SEO.

Men tänk på att göra en research på den site som du vill synas på – det finns risker med att göra och satsa på gästbloggar för din SEO.

Samarbete med influencers

Att samarbeta med influencers för att marknadsföra ditt varumärke kan ha en betydande inverkan på ditt resultat. Deras support, oavsett om det är genom recensioner eller gemensamma projekt, ökar din webbplats trovärdighet och synlighet. Se det här som en del av ditt arbete med branding, som ju ska syfta till att stärka ditt varumärke i din bransch och hos din målgrupp.

Lokal SEO

Att säkerställa konsekvent NAP information (namn, adress, telefonnummer) i lokala företagskataloger förbättrar din webbplats synlighet i lokala sökningar. Att vara korrekt och tydligt listad i dessa kataloger bidrar till Off-Page SEO för lokala företag.

Utöver det tycker jag att du behöver möta olika sökbehov som finns lokalt. Det vill säga, har du innehåll som kan svara på det som sökaren är ute efter?

Recensioner och rykteshantering

Positiva recensioner och omdömen från nöjda kunder eller klienter stärker din webbplats trovärdighet. Att hantera sitt rykte på nätet genom att uppmuntra recensioner och snabbt åtgärda feedback påverkar inte bara användarnas uppfattning utan även rankingen i sökmotorerna.

Avslutande tankar om off-page SEO

Off-Page SEO spelar många gånger en avgörande roll för att skapa auktoritet, relevans och trovärdighet. Att satsa på strategier som ger naturliga länkar, engagerar din målgrupp över olika plattformar och stärker ditt varumärke är avgörande för en hållbar SEO strategi.

Att ständigt analysera, anpassa och förbättra era metoder för off-page ger en en större chans till ett lyckat resultat.

Lokal SEO – vad är det?

Lokal SEO är en strategi som fokuserar på att optimera din online-närvaro för att synas i lokala sökningar. Genom att rikta in sig på specifika geografiska områden kan företag dra nytta av lokal sökmotoroptimering för att attrahera lokal trafik och öka fysiska besök. Låt oss utforska nyckelstrategierna för en effektiv lokal SEO.

Optimering av Google Business Profile

Google Business  är fundamentalt för lokal SEO. Kontrollera så din företagsprofil är uppdaterad och korrekt. Det inkluderar namn, adress, telefonnummer (NAP), öppettider och kategorisering. Uppdatera löpande med bilder, recensioner och inlägg för att engagera lokala kunder. Se även till så dina prilfer på sociala medier har samma information som i Google Business.

Lokala sökord

Användning av söktermer med lokal anknytning i ditt innehåll är en viktig faktor för att lyckas. Inkludera namnet på din stad eller område i t ex meta-beskrivningar, rubriker och brödtexten för att rikta in dig på lokala sökningar.

Lokalt innehåll

Försök identifiera och skapa innehåll som är relevant för din lokala publik. Det kan t ex vara blogginlägg om lokala händelser, guider för platser eller evenemang i närheten eller något annat som är starkt förknippat med den aktuella platsen. Genom att erbjuda lokalt innehåll visar du din expertis och drar till dig lokal publik.

Recensioner och feedback

Positiva recensioner på plattformar som Google, Trustpilot eller TripAdvisor förbättrar inte bara ditt företags rykte, utan påverkar också din lokala SEO. Uppmuntra kunder att lämna recensioner och svara aktivt och positivt på både positiv och negativ feedback.

Försäkra dig om att din site har relevanta länkar från lokala företag, organisationer eller nyhetsplatser. Länkar och omnämnanden från lokala källor stärker din position i lokala sökningar.

Mobilanpassning

Var säker på att din site är responsiv och optimerad för mobila enheter. Integrera även kartor på din webbplats för att underlätta för besökare att hitta till din fysiska plats, om du har en lokal fysisk närvaro. Personer som söker lokalt gör det oftast på mobila enheter och därför behöver du möta de krav som finns på tillgängliget och användarvänlighet – det ger din site förtroende.

Avslutande tankar om lokal SEO

Lokal SEO är kritiskt för företag som strävar efter att attrahera lokal kundbas och öka fysiska besök. Genom att använda strategier som optimerar din närvaro i lokala sökningar, förbättrar din Google My Business-profil, och skapar relevant lokalt innehåll, kan företag stärka sin synlighet på nätet och dra nytta av en ökad lokal närvaro. En kontinuerlig och strategisk hantering av lokal SEO är avgörande för långsiktig framgång och attraherande av lokal publik.

Få hjälp med din lokala satsning – läs mer här:

Blackhat SEO, Whitehat SEO & Greyhat SEO

När det gäller sökmotoroptimering (SEO) delas etiska metoder in i tre kategorier: Black Hat, White Hat och Grey Hat-tekniker. Att förstå skillnaderna mellan dessa tillvägagångssätt är viktigt för att du ska kunna upprätthålla kvaliteten på din SEO satsning. Att förbättra sin sökmotorranking kan alttså göras på olika sätt.

Blackhat SEO – tvivelaktiga metoder

Black Hat SEO innebär att du medvetet försöker manipulera sökmotorers algoritmer för att nå resultat. När man gör det här så är man ute efter att uppnå snabba, men ofta kortlivade, resultat. Dessa oetiska tekniker kan leda till straff från sökmotorer och avsevärt försämra användarupplevelsen hos besökarna till siten.

Exempel på Black Hat SEO är:

 • Överanvändning av sökord: Överdriven användning av nyckelord på ett onaturligt sätt i innehållet för att manipulera rankningen.
 • Dölja innehåll: Att presentera olika innehåll för sökmotorer och användare för att på så sätt lura sökrobotar.
 • Länkfarmar: Förvärva länkar från irrelevanta eller spammiga webbplatser för att försöka öka webbplatsens auktoritet.

Whitehat SEO – att följa riktlinjerna

I motsats till Black Hat så innebär White Hat SEO metoder som är anpassade till sökmotorns riktlinjer. Dessa, även kallade etiska metoder, prioriterar användarupplevelse, relevans och högkvalitativt innehåll. Det här syftar till att nå hållbara och långsiktiga resultat.

Några exempel på White Hat SEO är:

 • Skapande innehåll med hög kvalitet: Fokusera på värdefullt, informativt och användarcentrerat innehåll.
 • Naturliga länkar: Få backlinks från ansedda och relevanta källor organiskt, det vill säga att du inte köper länkar.
 • Efterlevnad av riktlinjer: Att strikt följa sökmotorernas regler och policyer.

Greyhat SEO – att leka med elden

Grey Hat SEO befinner sig i gränslandet mellan blackhat och whitehat. Det här innehåller med andra ord element från både Black och White Hat-strategier. Dessa tekniker kanske inte uppenbart bryter mot sökmotorernas riktlinjer men tänjer ändå på gränserna för acceptabel praxis och medför vissa risker.

Exempel på huar du kan göra Greyhat SEO:

 • Köp av länkar: Förvärva länkar från källor som inte är helt spammiga men saknar verklig relevans.
 • Sensationellt innehåll: Skapa överdrivet eller så kallat clickbait-innehåll för att väcka uppmärksamhet.

Black Hat-tekniker kan ge snabba resultat, men de medför betydande risker, inklusive bestraffning och långsiktiga skador på webbplatsens trovärdighet. White Hat SEO är visserligen långsammare, men ger hållbara resultat och bygger förtroende hos användare och sökmotorer. Grey Hat-tekniker balanserar på den fina linjen mellan de två, och erbjuder potentiella vinster men ökar också sannolikheten för straff.

Avslutande tankar om black/white/greyhat SEO

Att förstå skillnaderna mellan Black Hat, White Hat och Grey Hat SEO är avgörande för företag som vill förbättra sin närvaro på nätet. Att använda White Hat-tekniker säkerställer etiska metoder, långsiktig hållbarhet och trovärdighet i sökmotorernas och användarnas ögon. Även om Grey Hat-strategier kan verka lockande för snabbare resultat, understryker riskerna i samband med potentiella påföljder vikten av att följa etiska SEO-metoder för varaktig framgång i det digitala landskapet.

Mitt råd till dig är att alltid utgå från Whitehat SEO när du ska satsa på din synlighet online.

Kostnad för SEO och att anlita en SEO-byrå/konsult

Att investera i en SEO konsult är ett strategiskt beslut för företag som vill optimera sin närvaro på nätet. Att förstå kostnaderna för att anlita en sökmotorkonsult är avgörande för att kunna göra välgrundade val och få ut maximalt av investeringen.

Det finns olika modeller för prissätning av SEO och marknadsföring. Dessa har alla olika syften och jag tycker det är viktigt att du kan förstå skillnaden mellan de vanligaste då det påverkar ert resultat. Här är de vanligaste modellerna på kostnaden för SEO:

 • Timpris: Vissa konsulter tar ut en timavgift för sina tjänster, ofta från 6-700 kronor till ca 2000 kronor per timme, beroende på deras kompetens och erfarenhet.
 • Månatliga avgifter: Många SEO-byråer och experter arbetar på uppdragsbasis, där företag betalar en fast månadsavgift för löpande tjänster. Avgifterna kan variera kraftigt, vanligtvis från 5000 kronor till mer än 30 000 kronor per månad.
 • Projektbaserade avgifter: Vissa projekt, särskilt analyser eller specifika SEO-uppgifter, kan debiteras som en fast projektavgift. Denna varierar beroende på projektets komplexitet och omfattning.

Det finns också ett antal saker om i sin tur påverkar kostnaden i de olika modellerna. Här är några saker som påverkar priset för SEO:

 • Arbetets omfattning: Projektets komplexitet och omfattning har stor betydelse för prissättningen. Omfattande SEO-strategier som kräver analys och implementering kostar i allmänhet mer.
 • Konsultens expertis: Erfarna konsulter med dokumenterade meriter kan ta ut högre avgifter på grund av sin specialkunskap och kompetens.
 • Affärsmål: Att skräddarsy SEO-strategier för att uppfylla specifika affärsmål kan medföra extra kostnader, särskilt för riktade kampanjer eller konkurrensutsatta branscher.
 • Konkurrens på marknaden: Branscher med hög konkurrens kräver ofta mer komplicerade och resurskrävande SEO-strategier, vilket kan påverka prisstrukturen.

Även om kostnaderna för att anlita en SEO-konsult kan verka betydande, är det värde de tillför ett företag lika betydande. Fördelarna inkluderar t ex ökad synlighet och trafik, förbättrad konverteringsgrad och tillväxt som ger resultat över lång tid.