Google My Business/Google Business Profile

Google My Business (GMB) ger dig möjligheten att synas lite mer framhävt på sökresultat kopplat till ditt företagsnamn. Här kan du lyfta fram olika intressanta uppgifter som t ex era produkter, tjänster, adress, telefonnummer, andra kontaktvägar, olika erbjudanden och mer.

Vad är Google My Business?

Det är ett verktyg som hjälper dig med att marknadsföra ditt företag på sökningar som är relaterade till ditt företagsnamn. Du kan t ex presentera era produkter på ett intressant sätt, skapa en företagsprofil och till och med kommunicera med kunder direkt när dem är i sökningen efter ditt företag.

Google My Business är extra bra för dig som har en butik och vill synas för personer som är i närheten.

Fördelar med Google My Business

Synlighet på Google Maps

En riktigt bra sak med GMB är att du syns på sökresultaten i Google Maps. Gör man en sökning på t ex advokat Borås så kan (i det här fallet då) advokatbyråer som är registrerade på Google My Business synas på kartan med en platsikon tillsammans med sitt företagsnamn. I Google maps är ditt företag sedan synligt med kontaktuppgifter och adress tack vare Google My Business.

Kundrecensioner

En annan sak som du får med GMB är att dina kunder kan betygssätta ditt företag och skriva recensioner. Det här är ett bra sätt till att generera nya kunder till ditt företag och självklart ska du själv godkänna de recensioner som skrivs om ditt företag innan dem publiceras. Tänk på att du själv inte kan skriva en recension och att det inte lönar sig i längden att be dina vänner om falska recensioner.

Proffsigt intryck

En tredje sak som jag gillar med GMB är att du ger ett proffsigt intryck eftersom ditt företag framhävs bredvid sökresultatet. Det mesta av den nödvändiga informationen man behöver om ett företag presenteras stiligt och smart i sökningarna. Ett gratis tips – ladda upp en bra och representativ bakgrundsbild.

Så här skapar du ett Google My Business konto

För att skapa ett konto åt ditt företag behöver du äga företaget eller ha fullmakt att representera företaget.

  • Gå in på sidan för Google My Business och välj Logga in. Logga in med din mailadress. Mailadressen behöver vara registrerad på Google redan. Om du inte har ett konto registrerat kan du enkelt sätta upp ett gmail-konto här.
  • I rutan för företagsnamnet skriver du in ditt företagsnamn och sedan klickar du på ”Nästa”. Skulle ditt företag inte dyka upp i rullistan när du skriver in namnet så klicka istället på ”Skapa företag med detta namn”.
  • Skriv in adressen för ditt företag. Har ni ingen adress som man kan besöka er på så går det bra ändå.
  • Välj sedan om du vill visa din adress på Google maps eller inte. Klicka på ”Nästa”.
  • Välj företagskategori. Sök upp en passande kategori för ditt företag och klicka på ”Nästa”.
  • Skriv in kontaktuppgifterna. Här skriver du in telefonnummer och webbplatsen till ditt företag. Klicka på ”Nästa”.
  • Nu har du kommit till steget där det är dags att verifiera företaget. Du kommer få ett verifieringskort från Google till adressen som företaget finns på. Du kan antingen välja att få verifieringskortet skickat nu eller att vänta. Klicka på ”Skicka”. Inom 14 dagar får du kortet på brevlådan, det innehåller en kod som du ska ange för att ditt företag ska bli verifierat. Logga in på ditt konto och klicka på ”Verifiera nu” och skriv in koden du fått.

Nu är du klar.

Så nu har du satt upp ditt konto i Google My Business och nu ska du optimera det ytterligare för att få ut så mycket som möjligt av det. Jag ger dig här nedan några gratis tips som du enkelt själv kan skriva in och dra mer nytta av fördelarna med GMB-kontot.

Skriv en intressant företagsbeskrivning.

Mitt första tips för dig är att skriva en intressant och tilltalande beskrivning om ditt företag och de produkter och tjänster som du/ni erbjuder. Lyft fram era tjänster/produkter och få även med det som är unikt för er och det som skiljer er från era konkurrenter.

Ladda upp bilder.

Bilder är bra. Ladda upp er logo, en bakgrundsbild, produktbilder och annat som du tror är intressant för den som söker. Tänk på att ni ska attrahera och få nya kunder.

Svara och kommunicera med de som söker.

Det här är viktigt. Tänk på att svara på recensioner och förfrågningar som kommer via GMB till ditt företag.

Nu har du fått en hyfsad koll på hur det fungerar med Google My Business – vill då hjälp med att sätta upp ditt konto eller vill ha någon som sköter om det åt Er? Kontakta mig via magnus@magnusstrandberg.se.

Tack för att Du läst,
Magnus