Digital nomad – ett jobb, en livsstil

Du har säkert hört talas om begreppet digital nomad och läst någon artikel om en yngre kille eller tjej som sitter på en sandstrand någonstans och skriver lite texter ibland. Visst, så kan det säkert vara. Också.

En digital nomad är en person som egentligen jobbar på distans och inte har en fast punkt i tillvaron. Det är en person som erbjuder tjänster online och oftast som någon form av copywriter. De flesta av dem har valt den typen av liv och visst låter det väl härligt att sitta i värmen och skriva lite som försörjning för att sedan gå ner och ta en drink på kvällen.

Siten/bolaget Upwork gjorde en undersökning som visade att hela 92% av de digitala nomader man intervjuat uppgav att de blivit lyckligare sedan dem blev digitala nomader, eller frilansare. Samma personer uppgav också att de tjänar mer sedan dem blev digitala nomader.

Hur blir man en digital nomad?

Det krävs en del för att bli en digital nomad. Det är inte riktigt så enkelt som att packa väskan och sticka. T ex är det nödvändigt med en ekonomisk buffert, en kassa att luta sig mot och någon form av startkapital för ditt bolag. Startkapitalet ska gå till att påbörja din resa men du måste även ha registrerat ett bolag, eller en firma.

När du sett till så du har startkapital och en buffert så behöver du se över din situation hemma i Sverige. Vilka räkningar och utgifter kommer du ha kvar varje månad. Bostaden kan du såklart hyra ut i andra hand men tänk på att det är en trygghet att också ha något kvar hemma i Sverige att falla tillbaka på om det inte går som du tänker dig. Genom den tryggheten har du alltid något att återvända till så du inte behöver krascha totalt genom alla skyddsnät.

Nu ska du bestämma dig var någonstans du vill jobba. En del reser runt hela tiden medan andra stannar på en plats en längre period. Mitt tips är att du börjar med t ex Thailand då det är en hel del digitala nomader där som lever och jobbar så under längre perioder. På så sätt knyter du kontakter och får även möjlighet att bredda ditt nätverk vilket är ett måste för dig i början.

Vilka jobb kan jag ha som digital nomad?

Du bör ha klart redan från början någon form av sysselsättning och intäkt. Att göra som en del solskenshistorier gör gällande att det bara är ”att sticka” kommer bli tufft. Visst, du kan lyckas med det men det är en oerhört stor risk att du inte kommer göra det. Så kolla upp jobb innan.

Några vanliga jobb för digitala nomader är bland annat:

 • Digital Marknadsföring
 • Bloggare med annonser
 • IT/Webbutvecklare
 • Distans via ditt nuvarande arbete
 • Resejournalist/skribent

Idag är en av de vanligaste sysselsättningarna inom digital marknadsföring. I det området finns det mycket du kan göra som t ex SEO, Google Ads, skriva texter och mycket annat.

Mitt tips är att börja med att svara på frågan ”vilka kunskaper har jag som jag kan livnära mig på?”. Då har du också analyserat läget och ser vilka möjligheter du har. Hittar du inget i början – då tycker jag du ska vänta tills du hittar ngt. Lättare att knyta kontakter hemma med svenska företag som behöver hjälp med ngt av de olika yrken jag tipsade om ovan.

Vilka fördelar finns med att jobba som digital nomad?

Det finns en stor mängd fördelar med den här typen av yrkeskategori och livsstil. En stor vinst för dig som person är att du kommer utvecklas som människa och som individ. Vilka fördelar som finns för dig är beroende på dina förutsättningar och dig själv men några vanliga fördelar är:

 • Stor frihet – Den största fördelen är friheten du kommer ha. Du bestämmer dina egna arbetstider, hur ofta du vill jobba och var i världen du vill jobba. Blir du riktigt bra på det du gör så kommer du också kunna välja vilka uppdrag du vill göra och inte vill göra. Det är riktig frihet.
 • Se nya platser – En stor fördel är alla de platser och upplevelser du kommer få se och ta del av. Du kommer se nya kulturer, testa saker du aldrig annars skulle göra och, kanske framförallt, träffa nya människor som du aldrig annars skulle ha träffat.
 • Breddat nätverk, träffa nya människor – Du kommer träffa människor från i stort sett hela världen. Tänk dig själv – bor du i Sundsvall så är chansen ytterst liten att du kommer träffa personer från ett avlägset land långt bort någonstans.

Vilka nackdelar finns med att jobba som en frilansare?

Precis som det finns fördelar finns det också nackdelar men en livsstil som digital nomad. En del av nackdelarna kan vara:

 • Ensamhet – Du kommer känna dig ensam emellanåt, om du inte åker iväg med en kompis. Så enkelt är det och ställ in dig på det innan du åker iväg och fundera på va du kan göra för att motverka ensamheten och istället hantera den.
 • Mycket på spel – Det står mycket på spel när man gör en sådan här stor förändring i livet. Du riskerar dessutom att drabbas av sjukdomar vi inte har hemma i Sverige och som du därmed inte har ett naturligt skydd mot. Sedan så är risken för att bli rånad mycket större i andra länder och världsdelar än i Sverige.
 • Ingen fast tillvaro – Oavsett vad då är det här en form av livsstil som kan hålla livet ut men för de flesta så håller det i några månader. Alla människor behöver dock en plats man kan krypa tillbaka till och varva ner och ladda batterierna. En plats att kalla hem helt enkelt. Det kommer gälla dig också. Ha med dig det i tankarna när du satsar på ett liv som digital nomad.

Tack för att du läste och jag hoppas du fick med dig nya insikter,
Magnus