SEO-text, så skriver du en bra seo text
SEO

5 tips för en bra seo-text

Publicerad: 2020-07-16

Hur skriver man egentligen en bra seo text för sin hemsida? Många som undrar det och jag vill ge er min syn på det, baserat på lyckade resultat tidigare.

Att förstå hur man ska skriva en bra text för att få sin hemsida att få bra positioner på Googles sökresultat handlar om att förstår hur Google gör sin bedömning av hemsidor och hur den som söker uppfattar innehållet.

Du behöver skriva texterna så att dem blir lättlästa, intressanta och också vad man kallar för informativa. Det innebär att den som läser bör få med sig några nya insikter efter att ha läst seo-texten.

Jag delar in det i olika delar och vi börjar på en gång tänker jag.

Innehåll:

Välj rätt sökord
Få till en intressant struktur
Rätt bilder på rätt sätt
Länkar
Meta-taggar

1. Sökordet – fokusera rätt och tänk på användaren

När du ska skriva en seo anpassad text så ska du fokusera på ett sökord per artikel, inlägg. Det gör i grunden att din text blir mer anpassad för det innehållet som sökaren förväntar sig att få ta del av. Du ska alltså ha som regel att optimera en sida/artikel på din site för ett sökord – no more, no less!

Välj sökord med omtanke och håll den röda linjen när det gäller innehållet kopplat till sökordet. Fokuserar du ditt innehåll och anpassar din seo-text mot ett sökord så kommer det ge dig bättre resultat än om du försöker få med flera sökord i samma text. Gör du det riktigt bra kommer du ända se din artikel/sida ranka på relaterade sökord.

Genom det här angreppssättet så underlättar du oerhört mycket för Google att förstå vad den enskilda sidan handlar om och kommer ge dig en bättre position i sökresultaten. En annan fördel som jag ser och har lärt mig är att när man gör det så kommer du skapa mer naturliga texter och det är bara bra. Att läsa en text som är skriven på ett avslappnat, naturligt sätt är mycket lättare att ta till sig och ta sig igenom.

Mina takeaways på punkt 1 är:
- Skriv din seo-text naturligt. Tänk på läsaren.
- Fokusera innehållet och metadatan på ett sökord
- Använd inte sökordet för mycket. Tänk 3-5 % av det totala antalet ord på sidan.

Vill du få hjälp med att hitta rätt sökord? - kontakta mig för en seo analys

2. Strukturen är superviktig

För att få till en bra text så krävs det en bra, enkel, lättförståelig och framförallt tydlig struktur. Det uppskattar Google men även dina besökare kommer gilla siten om det är en bra struktur på den.

En intressant huvudrubrik

Den viktigaste aspekten för en bra struktur på en sida är sidans huvudrubrik. Tänk på att ha EN intressant huvudrubrik och att istället fokusera på att dela in innehållet i olika stycken där varje stycke har en relaterad underrubrik.

Rent tekniskt så kan sidan innehåll flera huvudrubriker (h1) men det kommer bara bli rörigt för läsaren och i slutändan också för Google – tycker Google att sidan är rörig så kommer den inte få några bra positioner.

Huvudrubriken ska sammanfatta innehållet i texten på ett bra sätt och den bör också vara intressant nog för att bjuda in till att läsa hela texten.

Underrubriker

Precis som att en huvudrubrik är viktig så är det också viktigt med underrubriker. Dessa används för att ytterligare beskriva relaterat innehåll till huvudrubriken. Det gör det också enklare för läsaren och sökmotorer att tolka innehållet, förstå innehållet och ta till sig av innehållet.

En viktig sak som jag alltid trycker på är att följa den logiska strukturen i rubrikuppsättningen – H1- H6. Tänk på det och dela in underrubriker i en lägre rubriksättning i relation till sin ovanliggande rubrik. Svårt? Nej, egentligen inte. Jag tror du förstår. Tänk dig en trappa där det översta trappsteget är H1 och trappsteget längst ner är H6.

Stycken

Tänk så här – vad läser du helst, en text som bara matar på med innehåll utan ”pauser” eller en text som är indelad i naturliga pauser i olika stycken? Du väljer det sista skulle jag tro (om inte så behöver ni verkligen min hjälp att skriva seo-texter till er hemsida)

I och med att du följer mina tips med tydlig rubrikstruktur så blir det också naturligt att skriva texterna till dem olika rubrikerna i lagom långa stycken. Dela in din text i ett några lagom långa meningar per stycke och du har lyckats bra. En mening ska för övrigt vara ca 20-25 ord.

Extra features i texten

Något som jag gillar och som jag använder i många av mina texter är punktlistor.

En lista ger ett bra intryck och samlar ihop budskapet på ett bra, enkelt och lättillgängligt sätt för läsaren. Det ger också intrycket av auktoritet vilket undermedvetet stärker trovärdigheten i din text.

Hur lång ska en seo-text vara?

Bra och mycket relevant fråga. Det finns inget generellt svar på det som jag ser det egentligen utan det är helt beroende på vilken typ av text du ska skriva.

Det är en rad olika saker som avgör hur lång din text bör vara – bland annat vilken konkurrens det är i sökresultatet på sökordet och hur mycket unikt innehåll du kan skapa om sökordet, ämnet. Du får aldrig glömma att texten ska vara intressant rakt igenom hela texten.

Även fast det är viktigt ur ett seo-perspektiv med kvantitet på din seo-text så är kvaliteten på innehållet i texten viktigare.

Vill du ha en riktlinje skulle jag säga att du bör ha 600 – 800 ord i texten för att den ska vara intressant. Kommer du inte upp i det så behöver du fundera på innehållet i texten.

3. Rätt bilder på rätt sätt

En bra text är inte bara text. En bra seo-text har också ett visuellt tilltalande innehåll. Försök lägga till i alla fall en bild på sidan för att dels få ett naturligt avbrott i texten men även för att få till en bättre användaruppplevelse – alla gillar bilder. Förutom att en bild ska vara ”nice” att titta på så ska den också vara optimerad på ett bra sätt ur ett seo-perspektiv.

Bildstorleken

En bildstorlek är viktig för hur snabbt sidan laddas. En stor och tung bild tar längre tid för webbläsaren att läsa från servern jämfört med en ”lättare” bild. Kan du få din bild att vara mindre än 150 kb så har du lyckats bra.

Bildens alt-text

En alt-text för en bild har flera funktioner. Bland annat läser den upp för personer med synnedsättning som använder en skärmläsare och det ger dem en mycket bättre upplevelse av sidan.

Förutom det så får också Google information via alt-texten vad bilden handlar om och det hjälper alltså till att tolka sidans innehåll. En alt-text ska har sökordet i sig för att vara relevant att ha med på sidan.

Bildens filnamn

En sak som många faktiskt glömmer är bildens namn, filnamnet. Jag döper alltid bilderna till något som är relevant för bilden i sig men även för sökordet jag vill att sidan ska synas på.

Ett exempel på vad jag menar: 123767836egrghjsd.jpg eller hoj-och-sankbar-kontorsstol.jpg – vilken tycker du är bäst för att beskriva en kontorsstol som är höj och sänkbar?

Bildens title-tag

Ibland kan det också vara läge att lägga till en title-tag för din bild. Bildens title-tag syns när du hovrar över bilden och ger alltså läsare mer information. Inte ett måste för Google men jag gillar att ha med den ibland.

4. Länkar

En sak som också är viktig både för Google och för läsaren är länkarna på din sida. Då menar jag inte bara länkar in till din sida från andra hemsidor utan även dina interna länkar och de länkar som du själv skickar ut från din sida. Alla dessa tre sammantaget ger Google en tydlighet vad sidan handlar om då den tolkar länkarna som relevanta för din sida och den ger, framförallt, också läsaren mer värde av din text och ditt innehåll.

Inlänkar

Länkar in till din sida talar om för Google vad sidan handlar om och hjälper även till att sprida din sida till fler personer. Men var noga med vilka länkar du får in till din sida då det finns en risk att du annars an bli straffad om du får fel typ av länkar till din sida.

Interna länkar

Interna länkar är alltså länkar på en sida på din site som länkar till en annan sida på din site. Ett exempel på det är den här länken som går till en sida om sökmotoroptimering på min site. Försök hitta synergieffekter mellan olika sidor på din site och länka så du skapar värde för läsaren.

Utlänkar

Det här är länkar till andra siter som du länkar till i din seo-text. Jag tycker du ska använda det på ett bra sätt och länka till sidor som är auktoritära i det aktuella ämnet. Med det menar jag sidor som ä starka och ses som trovärdiga. På så sätt så sammanlänkar du ditt innehåll med ämnet och andra sidor inom ämnet – det är bra.

5. Meta-taggar och tekniska perspektiv i seo-texten

En meta-tagg är till för sökmotorerna att förstå innehållet och katalogisera det på rätt sätt i sökresultaten bland annat.



I bilden ser du ett exempel på olika meta-taggar från ett sökresultat på sökningen ”SEO Borås”.
- Titel: det är det som är ”lila-färgat” i bilden, alltså ”Sökmotoroptimering (SEO) Borås – Magnus Strandberg”
- Description – är texten under titeln och den ska alltså beskriva på ett intressant och kortfattat sätt innehållet på sidan. Få gärna med en ”Call-to-action” i texten, jag har med ”Läs mer här!” som knyter ihop budskapet i beskrivningen.

En meta-title ska vara 50-60 tecken lång (beroende på antalet pixlar i tecknen) och en meta-description ska var 150 tecken också den beroende av antalet pixlar i tecknen.

Andra saker att tänka på är bland annat:
- Canonical-taggen
- URL
- HTML-lang-taggen
- Author
- Publisher
- OG-taggar

Jag hoppas du har fått med dig bra tips och nya insikter om hur du ska skriva en bra och intressant seo-text för din hemsida – vill du få hjälp med sina texter så tycker jag du ska kontakta mig.

Tack för att du har läst,
Magnus